Interviu Constantin Antochi

Prietenii îi spun Tic. Tic este autorul, mentorul și creatorul întregii povești din spatele brandului care îi poartă numele. Pasionat de fotografie?! E prea puțin spus. Tic respiră și trăiește cu intensitate fiecare declanșare a bllițului, fiecare clik, fiecare poză pe care o prelucrează până la cele mai mici detalii. Și știi de ce? Pentru că el crede că perfecțiunea poate fi atinsă de cel ce iubește cu adevărat ceea face.

Cu Tic o ședință foto spre care te îndrepți emoționat se transformă în cea mai frumoasă zi a ta, la finalul căreia o să spui Wow, nu credeam că e posibil așa ceva! Nu credeam ca mă voi simți așa de bine! Șiii, nu aș fi crezut că sunt atât de fotogenic. În prezența lui Tic, nu ai cum să te simți altfel, decât perfect. Cu numeroase premii imternaționale și concursuri de fotografie câștigate, Tic este promotorul fotografiei de calitate pe care o practică și o transmite mai departe prin workshopuri și cursuri ce continuă să inspire multe generații de fotografi.

Fragmentul de mai jos reprezintă un extras din interviul complet cu Constantin Antochi, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.

Poți citi întreg interviul AICI.

Ce părere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la rândul tău la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mândrești cel mai mult și care au fost apreciate de juriu?

De foarte multă vreme nu am mai participat la concursuri. Mi-aș dori, însă stau foarte prost cu timpul. În al doilea rând, sunt prea multe, de aceea consider că musai trebuie să faci o selecție. Concursurile sunt benefice pentru cei care vor să se autodisciplineze, pentru cei care caută o confirmare a efortului pe care îl depun în evoluția lor sau pur și simplu, pentru expunere. Recunosc că mulți dintre colegi consideră participarea la concursuri a fi tool de marketing accesibil. Însă este important și cui te adresezi. Cuplurilor care urmează să-și facă nunta? Sau Juriului – fotografilor?

Pentru mine este important să fiu mereu în concurență cu mine, să mă autodepășesc în fiecare zi, să devin mai bun decât cel care am fost ieri, cu fiecare declanșare. Nu țin neapărat să am confirmări din exterior, și nu doresc să mă aliniez unor tendințe doar de dragul de a fi pe placul juriului sau în trend.

Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singur sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?

Întotdeauna există loc de mai bine, în fiecare zi învățăm și progresăm. Cel care zice că le știe pe toate, nu va rezista prea mult în această industrie, care este în continuă evoluție. Trebuie să ții pasul și să fii informat mereu. De aceea, consider oportună, participarea la seminarii, workshopuri pentru a scurta timpul investit în a descoperi singur, informațiile de care ai nevoie. Ce-i drept, proiectele din unltimul an m-au împiedicat să particip la vreun eveniment organizat, însă țin legătura telefonic cu câțiva fotografi apropiați și devorez internetul ori de câte ori îmi permite timpul.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?

Răbdare. În primul rând îți trebuie răbdare, pentru că nimic nu se întâmplă peste noapte.

Educație. Încearcă să socializezi sau să te afli în cadrul organizat care îți permite socializarea cu fotografii de nuntă pe care îi consideri ca fiind de urmat. Participă la workshop-uri și seminarii cu fotografi de nuntă din țară și de peste hotare. Experiența și informațiile primite îți vor ușura mult evoluția.

Perseverența. Cel mai bun profesor este practica. Fotografiază cât mai mult, ține aparatul mereu lângă tine, fii obsedat de orice, gândește cadrul, declanșează doar după ce consideri că merită să declanșezi, studiază rezultatul și corectează ce nu-ți place. După acest ciclu, ia-o de la capăt. Zi de zi, mereu.

Ce părere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ți s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?

Workshopurile le consider foarte importante, indiferent de experiența, pregătirea și priceperea oricărui fotograf. Pe lângă informațiile pe care le primești de la lector, socializarea cu ceilalți participanți este foarte importantă și te poate ajuta să evoluezi sau să evaluezi poziția ta în raport cu cei din jur. La fel ca în orice alt domeniu de activitate.

Am susținut workshop-uri atât în țară cât și în străinătate. În țară am avut workshopuri și seminarii în Sighișoara, Brașov, București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca. Cele din afara țării au fost în Lefkada, Atena, Budapesta, Salonic. Urmează să susțin un seminar la sfârșit de octombrie în Spania.

M-am implicat și în organizarea unor workshopuri și seminarii, având ca invitați nume sonore, fotografi consacrați pe plan mondial în fotografia de nuntă, sprijinit fiind de Photowedding Stories Society din Grecia. Amintesc doar câteva nume care au pus pe jar fotografii de nuntă romani: Jerry Ghionis (de două ori), Yervant, Keda Z Feng, CM Leung, David Beckstead, Roberto Valenzuela, Jim Garner și mulți alții.

Convenția fotografilor de nuntă WeddCamp este un punct de plecare. Un eveniment pe care îl recomand cu drag. În rest, recomand fotografilor să fie conectați cu cei pe care îi preferă și să-i urmeze acolo unde urmează să fie invitați ca speakeri, la seminarii, sau în locurile unde își vor organiza propriile workshop-uri.

Exercițiu de sinceritate

Dacă maine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Dacă aș fi mire, probabil că aș merge pe recomandări, iar dacă portofoliul respectivului recomandat mă încântă, mă văd neapărat cu el. Dacă îmi place și îmi câștigă încrederea, atunci va trebui să pun mulți bani deoparte, pentru că am certitudinea că ce-mi va plăcea mie, va fi foarte scump. Glumesc! 🙂 Serviciile foto premium în România sunt subevaluate!

Însă merg pe premisa că mă costă mult mai mult să iau un fotograf ieftin și neexperimentat. Știm deja că timpul este cea mai scumpă resursă din lume. De ce să nu investești corect și în imortalizarea acestuia?

Nu pot spune ce fotograf român aș alege pentru că sunt multe necunoscute în ecuație. Toți fotografii români au în portofoliu, pe site, cel puțin 10-20 de imagini bune. Asta nu înseamnă, pentru mine, că ar fi suficient să mă mulțumesc doar cu atât. Ca și fotograf, nu am mers mai departe de fotografiile vizualizate pe facebook, din lipsă de timp.

 

Numește te rog 3 fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Ostafi
Adora
Marius Barbulescu

Dar din afară?

Jerry Ghionis
Keda Z Feng
Victor Lax

Poți numi câțiva fotografi aflați la început de drum, care crezi tu că au potențial?…

Sunt convins că vine un val nou de fotografi care vor energiza și vor schimba tendințele în fotografia de nuntă. Însă, timpul nu mi-a permis să fiu în contact direct cu ei. În perioada în care mă ocupam de organizarea workshopurilor și seminariilor de fotografie de nuntă eram mai informat.