Articol preluat și adaptat de pe petapixel.com, original scris de Luke Holroyd
Luke Holroyd este un fotograf de nuntă stabilit în Marea Britanie, ce călătorește în toată lumea pentru a capta o zi specială din viața clienților săi.
Mai jos veți găsi sfaturile pe care le oferă tuturor celor ce se află la început de drum în acest domeniu.
Un lucru pe care l-am realizat în ultimii ani este acela că niciodată nu sunt suficiente resurse – fotografi disponibili, ghiduri practice sau informații despre cum să abordezi cariera de fotograf profesionist de nuntă.
În mod conștiincios, am făcut efortul de a asista cât mai mulți fotografi pentru a mă asigura că pot învăța întregul business, înainte de a lua decizia de a porni o carieră pe cont propriu. Chiar și după toată această experiență, mă gândesc uneori “wow, ce mi-aș fi dorit să știu acest lucru, înainte să-mi fi început propria afacere”; așa că, pentru cei care sunt interesați și dispuși să asimileze câteva informații utile despre cariera unui fotograf profesionist de nuntă, iată câteva sugestii:
1. Fii clar în legătură cu cine ești și cu stilul tău
Va veni o vreme când portofoliul tău va spune cine ești, ce stil abordezi și ce așteptări pot avea clienții de la serviciile pe care le oferi. Acest lucru este minunat pentru că materialele tale vor atrage tipul de clienți / cupluri alături de care tu dorești să lucrezi. Este momentul în care știi că te-au contactat și au semnat un contract cu tine pentru că îți iubesc creațiile.
Este foarte bine să fii întotdeauna deschis și onest în legătură cu munca ta, să fii transparent privind politica prețurilor și a serviciilor oferite, pentru a evita mai târziu întrebări din partea clienților sau chiar situații stânjenitoare.
Uneori nu veți putea satisface cerințele clienților sau poate fi evident că stilul dumneavoastră nu se potrivește cu imaginea de ansamblu pe care și-o imaginează aceștia. Redirecționarea acestor clienți către altcineva, asigură succesul pe termen lung în acest business. Te poți gândi pe moment că e păcat să ratezi o oportunitate, dar faptul că nu te îndepărtezi de la stilul și valorile în care crezi este adevăratul câștig.
Fotografie realizată de Jambor Photography
Să vă dau un exemplu. Recent, am avut o cerere din partea unui client care-și dorea să fotografiez doar ceremonia religioasă, restul zilei urmând să fie acoperită de un prieten al cuplului. L-am informat cu amabilitate că nu este stilul meu să fotografiez doar o mică perioadă din zi și că în general dorința mea este să surprind întreaga poveste de nuntă.
Nu trebuie să vă fie frică să refuzați anumiți clienți și să-i redirecționați către alți fotografi care ar putea fi dispuși să le preia lucrarea.
2. Călătorește!
Mă simt privilegiat de faptul că job-ul meu de fotograf de nuntă îmi permite să călătoresc către destinații grozave și că pot vedea locații de nuntă uimitoare. Îmi place atât de mult să călătoresc, încât mă și promovez intens ca “destination wedding photographer”.
Nu uita că o călătorie înseamnă că va trebui să evaluezi de la bun început cheltuieli precum transportul sau cazarea, lucruri pe care trebuie să le transmiți clienților.
Desigur, poți să-ți dorești să fii fotograf de nuntă doar în zona localității tale, însă îți recomand călduros să încerci să călătorești cât mai mult. A fotografia în locații diferite și neobișnuite îți va dezvolta abilitățile de fotograf.
Fotografie realizată de Sabina Mladin
3. Te vei ocupa și de alte lucruri în afară de fotografie
Cariera fiecăruia în fotografia de nuntă începe de obicei din același punct. Îți cumperi o cameră DSLR și fotografiezi cât de mult poți, făcându-ți o idee din ce în ce mai clară despre stilul pe care ți-l vei însuși.
Ești la limita dintre hobby și fotograf profesionist și este timpul să te bucuri cât mai mult de acest privilegiu, întrucât în momentul de față te poți concentra doar pe a fotografia.
Odată ce îți pornești propria afacere ca fotograf de nuntă, fii sigur că va trebui să te ocupi și de alte lucruri precum: administrare, conturi bancare, facturare, social media, marketing, emailing, networking. Deși în continuare fotografiile de nuntă sunt cele mai importante și-ți vor ocupa cel mai mult timp, fii sigur că business-ul nu este doar despre asta.
4. Tratează-ți clienții ca și când ar fi prietenii tăi
Nu pot număra câți miri am fotografiat pe parcursul anilor, care încă păstrează legătura cu mine.
Întotdeauna încerc să construiesc o relație de prietenie cu fiecare cuplu cu care lucrez înainte de ziua cea mare. Nu numai că îmi face ziua respectivă mai ușoară, dar îi face pe miri să se simtă mai confortabil în fața camerei. Este recomandat să încerci să implementezi acest stil de abordare în afacerea ta.
Fotografie de Land Of White Deer
5. Ești mai mult decât un simplu “fotograf”
Cu cât fotografiezi mai multe nunți, cu atât mai mult vei căpăta experiența necesară pentru a fi de ajutor în rezolvarea unor situații neprevăzute. Acest lucru îți va oferi ție mai mult timp pentru a capta fotografii de colecție.
Spre exemplu, îl poți ajuta pe mire să-și aranjeze butonierele sau poți să fii șoferul miresei atunci când aceasta trebuie să ajungă acasă după sesiunea de la coafor.. sunt lucruri mici care te vor ajuta să creezi o relație mai apropiată față de clienții tăi. Atmosfera va fi în acest fel mai destinsă și va ajuta la fotografiere.
6. Nu poți avea niciodată zile în care ești bolnav
Mulți dintre voi v-ați brand-uit afacerea cu numele și prenumele vostru. Drept urmare, clienții plătesc pentru a te avea pe tine la evenimentul lor și pentru a se bucura de calitățile tale de fotograf.
Nu am anulat niciodată contractul cu un client, motivând probleme medicale. Chiar dacă mi-ar fi fost foarte rău sau nu aș fi putut să merg, aș fi luptat pentru a ajunge la eveniment și pentru a fotografia. Spre exemplu, am suferit recent o intoxicație alimentară chiar înaintea unei nunți. A trebuit să mă adun și să lucrez din greu pentru a face față evenimentului, dar am fost acolo și am dus la bun sfârșit ce aveam de făcut. Înainte de a lua decizia respectivă am fost însă sigur de faptul că materialele clienților nu vor suferi din punct de vedere calitativ.
Dacă totuși se întâmplă să nu puteți ajunge la nunta respectivă și nu vă simțiți în stare să fotografiați, este foarte bine să aveți de dinainte în plan un înlocuitor. Asigurați-vă că precizați în contract și procedura privitoare la situațiile în care sunteți prea bolnav că să puteți ajunge la eveniment.
7. Amintiți-vă de obiectivul final
Întreaga mea viziune asupra meseriei de fotograf profesionist de nuntă se bazează pe crearea de fotografii sclipitoare pe care mirii și familiile acestora le vor prețui și le vor revedea cu plăcere pe tot parcursul vieții.
Am pus întotdeauna calitatea înaintea cantității, dar când vine vorba de fotografie de nuntă pun accent pe obținerea unei colecții de imagini care să ducă mai departe povestea evenimentului. Prefer să am la finalul evenimentului mai multe imagini sclipitoare, decât să-mi pierd resursele și timpul doar în încercarea de a obține portretul perfect.
Este o responsabilitate uriașă pe umerii tăi ca fotograf de nuntă. Adu-ți aminte că odată semnat contractul, ai fost însărcinat pentru a crea imagini care vor dura generații. Gândește-te bine! Sunt sigur că ai în casă chiar în acest moment o fotografie de la nunta părinților tăi!
Fotografie realizată de Cristian Sabău
8. Pregătește-te să muncești pentru a obține rezultate satisfăcătoare
Lumea crede că totul este perfect atunci când lucrezi pentru tine, dar lucrurile nu stau întocmai așa.
Nu încape îndoială că business-ul tău va necesita o investiție serioasă de timp și efort pentru ca totul să meargă bine. La început, când nu ai suficiente evenimente, este clar că trebuie să iei în calcul să-ți mai iei câteva part-time-uri pe lângă munca de fotograf de nuntă.
Chiar și după ce trec câțiva ani și reușești să te poziționezi convenabil în industrie, vor mai fi obstacole de depășit. Management-ul timpului și viața personală joacă un rol cheie în capacitatea de a putea să-ți administrezi afacerea. Încearcă să găsești un echilibru convenabil între business și viața personală, pentru a nu fi afectat mai târziu.
Există multe perioade de timp, în special în sezonul nunților, când nu am posibilitatea de a-mi lua o zi liberă. 7 zile pe săptămână, 12 ore de muncă în fiecare zi.. sunt lucruri obișnuite pentru mine, dar sunt conștient de stilul de viață pe care doresc să-l adopt.
Vor exista zile bune și rele, pregătește-te pentru asta. Asigură-te însă că pe lângă fotografia de nuntă își rămâne timp și pentru lucrurile din viață care te fac să zâmbești.
9. Colaborează cu ceilalți furnizori de servicii de nuntă
Suntem norocoși că lucrăm într-o industrie plină de iubire, culoare și oameni foarte fericiți.
Nunțile implică și alți furnizori de servicii de nuntă, de la producătorul de invitații la creatorul de rochii de mireasă. Este extrem de util să vă împrieteniți cu cât mai mulți dintre aceștia. Nu doar că acestea reprezintă contacte bune pentru viitor, dar puteți colabora și vă puteți face munca mai ușoară.
Privește-i pe ceilalți fotografi de nuntă drept colegii tăi de breaslă, nu ca pe niște concurenți direcți. Schimbă impresii cu aceștia despre munca voastră, în felul acesta vei putea progresa.
Desigur, nu există pădure fără uscături, dar în principiu îți vei da seama care sunt uscăturile din pădurea fotografilor de nuntă și vei avea grijă să stai departe de acestea.
Fotografie realizată de Jadoris Photography
10. Succesul nu va veni peste noapte
Realitatea este că e nevoie de ani de muncă pentru a-ți construi o afacere de succes. Nu există scurtături.
Chiar dacă rezultatele muncii tale sunt extraordinare, acestea nu se vor promova singure. Este nevoie de timp și răbdare pentru a vă face un nume respectat în industrie.