Blogul Fotografi-Cameramani.ro

9 sfaturi pentru a edita rapid si calitativ in fotografia de nunta

Editarea in fotografia de nunta poate fi un consumator extraordinar de timp. Cu totii stim ca pentru a realiza un edit de calitate si reprezentativ pentru stilul fiecaruia dintre noi, avem nevoie de cunostinte temeinice si ‘tool-uri’ (ustensile) potrivite pentru fiecare actiune in parte. Problema este ca trebuie sa realizam editul intr-un timp relativ scurt de la fotografierea evenimentului.

Aceasta nu ar fi cu adevarat o problema daca targetul tau este de 5 -10 evenimente/an, dar cand numarul de nunti creste de la an la an si ajungi sa ai de editat 25+ evenimente cu alte 20+ sesiuni de fotografie “Trash The Dress”, situatia se complica. Nu mai mentionez faptul ca pentru a putea fi creativ ai nevoie de odihna si de o viata personala in afara Fotografiei (familie, copii, parinti, activitati sociale etc. :D).

Sunt Catalin Anghel, fotograf profesionist de nunta de peste 8 ani. Desi am urmat cursurile de fotografie in cadrul Institute of Photography din Dublin, m-am stabilit in Timisoara unde am pus bazele Anghel Brothers impreuna cu fratele meu Adrian.

Castigator a mai multor concursuri si premii nationale si internationale in fotografia de eveniment si nu numai, doresc sa va impartasesc cateva trucuri, care ma definesc ca fotograf si care m-au ajutat sa editez imagini senzationale pentru mirii mei:

1. Organizeaza spatiul in care lucrezi in asa fel incat sa iti faca placere sa te asezi la birou

Nimanui nu ii place sa activeze intr-un mediu de lucru murdar si unde haosul este la ordinea zilei. Faptul ca esti organizat nu iti va distruge spiritul creativ. Stiu, unii sustin contrariul, dar din proprie experienta va spun ca nu este asa. :P.

2. Calibreaza monitorul/monitoarele

Este foarte frustrant pentru un artist fotograf sa i se spuna ca imaginile lui au o tenta verzuie/movalie/albastruie si sunt prea intunecate sau luminoase. Daca fotografiile se vad bine la tine pe monitor, aceasta nu inseamna neaparat ca ele se vad la fel de bine si pe monitoarele/televizoarele clientilor.

Poti sa anulezi acest risc achizitionand un colorimetru (x-rite, spyder, etc). In functie de buget, poti achizitiona un colorimetru atat pentru monitor/televizor/proiector cat si pentru imprimanta. Daca nu iti permiti un colorimetru (desi pentru munca de artist visual este indispensabil), poti verifica imaginile editate si pe ecranul telefonului. In principiu, telefoanele de ultima generatie vin calibrate din fabrica.

3. Organizeaza pasii de editare in etape bine definite

De exemplu, pentru ca o fotografie sa ajunga sa faca parte din portofoliul Anghel Brothers, ea urmeaza acesti pasi:

4. Formeaza-ti o rutina din etapele pe care le ai de urmat, incepand de la descarcarea cardurilor pana la predarea materialelor

Cu cat executi mai des pasii prin care trece o imagine de la stadiul de ‘imagine bruta’ pana la cel de ‘imagine finita’, cu atat timpul de executie este mai rapid. Chiar daca pare plictisitor repetitia este mama invataturii. 🙂

5. Structureaza timpul de lucru pe ore sau pe zile

De exemplu, eu in ziua 1 ma focusez strict pe descarcarea materialelor/back-up/preselectie si selectie finala. In ziua 2, imi indrept atentia catre import/editare de baza bulk. In ziua 3, selectez cadrele de portofoliu si execut pasii de editare precum si exportul pentru digital si print.

Astfel, nu risc sa imi aglomerez ziua cu lucruri pe care nu le pot duce la final si imi creeaza ideea ca munca mea are si o finalitate indiferent de etapa in care ma aflu cu editul. Atunci cand stii unde trebuie sa ajungi linia de finish pare mult mai aproape. 🙂

6. Timpul de editare

Daca timpul de editare (bulk) este mai mare de 60 de secunde pentru o imagine, inseamna ca fotografia nu merita a fi editata. Eu spun ca este o fotografie proasta. 😀

7. Pentru editare, alege strict cadrele care te definesc ca fotograf

Nu selecta pentru import/edit o imagine care nu merita a fi editata si la care vei renunta mai tarziu – pierzi timp valoros. Alege pentru editul de portofoliu si imagini care au un caracter strict comercial. Acest fapt te va ajuta sa aduci mai multi clienti la tine in studio.

8. Concepe un tabel in care sa treci etapele de lucru in care se afla fiecare material la care lucrezi

De exemplu, ai in lucru 4 proiecte in diferite stadii de executie: o nunta la stadiul de selectie, un botez la stadiul de editare in Photoshop, o sedinta TTD la stadiul de preselectie si inca o nunta la stadiul de export pentru print (album). Faptul ca esti multitasking si fiecare sarcina este trecuta in organizator iti creste productivitatea. Ca bonus, stii exact ce sa le spui mirilor cand te suna sa afle in ce stadiu esti cu evenimentul lor. 🙂

9. Odihneste-ti ochii

Un sfat pe care foarte multi dintre noi il ignora este: in ziua/zilele de edit, fa pauze scurte si dese pentru a-ti odihni ochii. Nu ai vrea ca dupa o zi intreaga de editare sa vezi in ceata si sa nu mai distingi bine culorile de la semafor 😛

***

Mai multe despre editare in fotografia de nunta poti afla chiar de la Catalin Anghel cu ocazia workshop-ului pe care acesta il va sustine pe 15 mai in Timisoara.

Pe Catalin il poti urmari pe urmatoarele canale:

Website
Facebook
Instagram
Vimeo