Despre beneficiile networkingului pentru fotografi

Tu cu cine faci networking? Da, e o parafrazare a celebrei reclame din domeniul bancar. Aș mai zice că cine se aseamănă se adună. Și, oricât de clișeic ar suna, este cam adevărat, până la urmă!

E un adevăr că piața de fotografie de nuntă s-a aglomerat bine de tot. Competiția acerbă se duce pe niște resurse limitate: finanțele mirilor care sunt dispuși să plătească pentru calitate. Marea masă nu contează. Pentru majoritatea mirilor care caută doar prețuri bune, nu trebuie să fii doar un fotograf foarte bun, nu trebuie neapărat să investești în educație, în super-echipament, în promovare etc. E suficient să ai servicii mediocre și prețuri bune. Bune însemnând, în acest caz, mici. Dar asta nu înseamnă un business bun – decât dacă faci, în același timp și volum. Nu ne băgăm mai adânc în discuția asta, că nu are rost: vrem să ne oprim la fotografii pasionați, pentru care calitatea actului fotografic e esențiala, iar restul aspectelor nu pot depăși importanța ei.

Acum, despre cum poți îmbunătăți un business în fotografia de nuntă se poate vorbi la nesfârșit – chiar și cei mai de succes fotografi au de învățat și de îmbunătățit ceva, nu-i așa? Dar pe lângă o mulțime de subiecte ce pot fi abordate în legătură cu bunul mers al unei afaceri în fotografia de nuntă, azi am ales să ne oprim puțin asupra networkingului.

Știu, sună pompos, americănesc, și poate forțat. Nu-i nimic – contează beneficiile, până la urmă.

Ca să nu povestim despre ce înseamnă networkingul în general, bune practici și terminologii generaliste, hai să povestim despre beneficiile networkingului pentru fotografii de nuntă.

Dezvolți și întreții relații cu ceilalți – indiferent că e vorba de relații personale sau profesionale – pentru că omul e un “animal” social, pentru că e firesc să îți exprimi îndoieli, neclarități, să ceri sfaturi și bineînțeles, să vezi cum fac alții. Cum procedeaza ei în situații în care te regăsești și tu, te expui unor puncte de vedere diferite, unor abordari diferite și din asta poate îți vin și ție idei noi – așa funcționează și în fotografie! Dar, în primul rând, dezvolți legături cu ceilalți. Iar legăturile astea, dincolo de firescul lor – doar suntem oameni – pot aduce tot felul de beneficii, inclusiv legate de îmbunătățirea afacerii tale.

Nu în ultimul rând, networkingul îți poate aduce noi clienți!

Pe lângă recomandările foștilor clienți și eforturille proprii de promovare, recomandările care vin din partea altor fotografi de nuntă și a furnizorilor de servicii din domeniul nunților sunt niște surse de neprețuit pentru afacerea ta!

Networking între fotografi, nu?

Asta e de la sine înțeles. Dar relațiile de calitate vrei să le construiești cu cât mai multă lume. Nu uita de clienții tăi actuali și cei din trecut, nu uita de furnizorii de servicii din domeniul nunților. Nu uita de alți oameni din domenii diferite care îți pot fi de ajutor în vreun fel sau altul!

Sunt un fotograf începător. La ce mi-ar folosi networkingul?

Probabil ție ți-ar folosi cel mai mult. Cu cât mai multă lume cunoști, cu cât mai multe legături stabilești, ai mai multe puncte de contact, o privire de ansamblu asupra unui domeniu nu prea cunoscut deocamdată, ai acces la opinii diferite, la informații noi. Ai acces la surse de ajutor – ai fi surprins câți fotografi experimentați sunt dispuși să te ajute! Dar ajutorul nu se cere oricum, nu poți abuza de timpul cuiva prea mult și cele mai mari șanse să primești acest ajutor există atunci când ai stabilit o legătură în prealabil cu persoana respectivă. Legătură pe care o cultivi, desigur.

Sunt un fotograf cu experiență și nu mai am timp de alocat pentru alții

Dacă ești mulțumit cu toate aspectele vieții tale, good luck! Dacă simți că ai în permanență de învățat, că oricând există un orizont mai larg, poate ți-ar prinde și ție bine să întreții legături cu cei din domeniul tău! Din colaborările cu alții ies de foarte multe ori chestii foarte faine!

Online sau în “viața reală”?

Măcar pentru stabilirea unui prim contact, mediul online pare cel mai accesibil. Există atâtea comunități online dedicate fotografilor și chiar fotografilor de nuntă în special! Fiindcă avem ocazia să scriem acest articol, ne permitem să fim subiectivi și îți recomandăm WEDDCAMP COMMUNITY, un grup cu aproape 1000 de fotografi de nuntă din România, unde poți afla tot felul de informații, poți schimba impresii sau te poți consulta cu alți fotografi.

Desigur, există și alte grupuri solide – nu te costă nimic să fii membru în cât mai multe, atâta timp cât poți gestiona această activitate și nu sfârșești prin a nu fi prezent mai nicăieri din cauză că ești copleșit!

Câteva sfaturi legate de networking-ul online:

• Fii activ/ă! Networkingul nu e o activitate pasivă – pune întrebări, contribuie la răspunsuri, contribuie cu informații și resurse pe care le poți împărtăși comunității, exprimă-ți opiniile!

• Dacă descoperi un subiect care ar fi de interes pentru cei cu care vrei să dezvolți o relație mai strânsă, anunță-i. La fel, dacă într-o discuție despre un subiect în care știi că cei cu care vrei să menții o relație mai strânsă au competență, menționeaza-i acolo unde crezi că opinia lor ar fi binevenită!

• Dă înapoi comunității! Dacă ești un fotograf de nuntă care a acumulat suficient de multă experiență și ai atât de mult de muncă încât nu mai faci față, recomandă prietenii din industrie! Nu trebuie să aștepți nimic în schimb, dar va veni vremea când favorurile ți se vor întoarce. Că așa-i în tenis!

• În măsura în care timpul îți permite, fii receptiv la nevoile colegilor din jurul tău. Dacă crezi că ai o soluție la o problemă, nu ezita s-o faci publică. O comunitate se bazează pe eforturi comune, împreună putem găsi mai repede și mai bine soluții la probleme care pot fi de interes general pentru toată lumea.

• Participă la concursuri sau la sesiuni de critică. Uneori, chiar dacă critica nu e pe placul tău, poți să înveți foarte multe lucruri. Critica e subiectivă, dar e constructivă! Nu privi criticul ca pe o “autoritate” care îți vrea răul. Cele mai bune idei și evoluția vin din dezbateri.

• Fii respectuos și recunoscător! Nimeni nu e dator să-ți rezolve problemele sau să-ți răspundă atunci când ai nevoie.

Networking în persoană

Networkingul se face picătură cu picătură – stabilește relații solide cu mai puține persoane la început și lărgește-ți încet cercul! Alocă-ți timp să întreții fiecare relație în parte! Faptul că ai stabilit legături cu 200 de oameni nu e nici pe departe la fel de valoros ca a stabili niște legături strânse cu 10 oameni, dacî i-ai ales bine!

Din experiența participărilor la conferințe, workshopuri sau evenimente dedicate fotografiei am ajuns la concluzia că întotdeauna va fi cineva (cel puțin o persoană) care îți va schimba cursul business-ului (dacă nu al vieții). Reciproca e valabilă dacă ești dispus să îți împărtășești experiența. Spre exemplu, la WEDDCAMP s-au creat prietenii solide. Florin Ștefan și Claudiu Negrea, fotografi prezenți în toate colecțiile și selecțiile Fotografi-Cameramani și nu numai, călătoresc astăzi împreună pe “El Camino de Santiago”. Și e doar un exemplu.

Participând la conferințe și workshopuri ajungi să cunoști mai bine fotografi pe care îi admiri și pe care înainte îi știai doar din mediul online. Ajungi să le cunoști temerile și aspirațiile, ajungi să le apreciezi mai bine munca după ce le cunoști în amănunt eforturile din spate. Sau, poate îți schimbi părerea despre un fotograf pe care îl credeai de neatins, îți dai seama ce mișto e în carne și oase.

Colaborați pentru proiecte care au idei și țeluri comune. Din colaborare se nasc idei frumoase și prietenii statornice.

Conferințele și workshopurile nu sunt numai despre a învăța lucruri practice, ci și de a cunoaște filosofii de viață și de business. Cu unele poți rezona, cu altele nu, important e să culegi ce e important și ce se poate aplica pentru tine. Imaginează-ți ce energie poți simți lângă un fotograf de 57 de ani care ieri a început să fotografieze nunți sau lângă un fotograf de nuntă de 72 de ani care ieri a fotografiat nunta cu numărul 1500.

Desigur, trebuie să înveți să cerni informațiile, dar dacă rămâi în bula ta fără să cunoști, să vezi și să înțelegi experiențele altora, o să crezi întotdeauna că ceea ce faci tu e cel mai bine. Și nu de puține ori e o mentalitate falimentară.

Nu uita de follow-up! Faptul că ai socializat cu cineva la un eveniment, nu înseamnă că acolo se încheie totul – relațiile se cultivă, prieteniile se întrețin!

Ar mai fi multe de discutat, dar ar fi interesant să aflăm și părerile voastre. Fie aici, într-un comentariu, fie pe grupul de facebook WEDDCAMP Community unde te invităm să te înscrii. Te așteptăm cu gânduri bune! Suntem deschiși la dezbateri și vrem să învățăm împreună!

Ce spun participanții despre WEDDCAMP:

Voi participa a III-a oara cu drag la probabil cel mai bun eveniment anual dedicat fotografiei de nunta din Romania, chiar Europa de Est. Dincolo de speakerii de rang international prezenti in fiecare an, apreciez faptul ca aici poti socializa, schimba impresii cu alti fotografi din tara, cu care poate nu te cunosti decat online. WEDDCAMP popularizeaza fotografia de nunta, creeaza o comunitate ajutand la o educatie continua. Si totusi, mai exista fotograf de nunta din tara asta care nu a auzit de WEDDCAMP??? Am insa un regret: atunci cand se incheie… party-ul de la final ! :))” – Laurențiu Nica

Am avut placerea sa particip de la primul eveniment WEDDCAMP si deja am cumparat biletul pentru cel de-al treilea. Vreau sa va zic un singur lucru: daca sunteti fotografi de nunta si nu ati venit la WEDDCAMP pana acum, ati pierdut probabil cea mai frumoasa experienta pe care puteati sa o traiti alaturi de oameni frumosi si fotografi extraordinari ai Romaniei si nu numai. WEDDCAMP este locul unde mi-am facut prieteni, locul unde voi reveni de fiecare data cu placere, indiferent de situatie. Vreau sa va zic ca primul lucru pe care l-am facut in vara, a fost sa aflu data urmatorului eveniment si sa o bifez in calendar, chiar daca am renuntat la evenimente in perioada respectiva. In rest, sa auzim de bine si NE VEDEM LA WEDDCAMP 3.0” – Florin Stefan

Cand spui WEDDCAMP te gandesti de fapt la o mare familie, unde ne strangem, invatam unii de la ceilalti, interactionam si ne perfectionam. WEDDCAMP este un eveniment extraordinar pe care, an de an, il astept cu sufletul la gura si pe care promit ca nu o sa-l ratez vreodata! Singurul meu regret este ca dureaza prea putin…
#nevedemlaweddcamp” – Geo Dolofan

***

În perioada 5 ianuarie – 31 martie, posesorii de Cont Premium beneficiază de o reducere de 20%* la achiziționarea unui bilet la conferința WEDDCAMP 2018. Mai multe detalii despre promoție aici.