În urma mai multor întrebări primite din partea videografilor privitoare la modalitatea de notare a videoclipurilor propuse pentru “Selecția Editorilor”, am realizat un interviu cu echipa de editori pentru a veni în ajutorul vostru.
Întrebările sunt referitoare la ce tip de videoclipuri sunt apreciate de către editori, cât și la calitatea pe care aceștia o caută atunci când acordă calificativele.
Fiecare întrebare este urmată de concluzia noastră, rezultată din răspunsurile primite, urmată apoi de o selecție din textele editorilor.
Pentru a vedea toate răspunsurile primite din partea comisiei de editori, la finalul articolului, puteți descărca un PDF cu acestea.
1. Criteriile după care sunt apreciate videoclipurile propuse pentru selecția editorilor
Sunt apreciate mai ales videoclipurile care reușesc să redea sincer și coerent povestea celor doi miri, transmițând privitorului emoție și sentimente. Creativitatea și originalitatea joacă și ele un rol important pentru filmele alese drept “Selecția Editorilor”, atât timp cât acestea respectă cu fidelitate firul narativ al poveștii de dragoste, fără a interveni brutal pe partea de editare și montaj.
Editorii caută o linie melodică armonioasă, în care imaginile sunt ireproșabile din punct de vedere tehnic, colorate cu bun gust. În creațiile selectate este util să nu existe mișcări incorecte de cameră, cadrele montate să respecte regulile de manual, rezultând astfel treceri veritabile între momente, iar încadrările să fie realizate corect.
Adrian Ungureanu:
Kalmar Gyula:
Însă, cel mai important, de multe ori, sunt parametrii care nu pot fi măsurați în pixeli sau kelvini. Creativitatea joacă și ea un rol important în realizarea unui material, însă, în opinia mea, până la un anumit punct. Am mai văzut materiale unde din dorința de a crea ceva foarte interesant sau ieșit din comun s-au depășit anumite limite.
Nu mi se pare corect să regizezi și să schimbi întreg scenariul evenimentului, doar de dragul ca tu să faci ceva creativ și nu mi se pare că acest lucru înseamnă că ai redat importanța și emoțiile evenimentului din viața cuplului.
Florin Despa:
Ștefan Mirea:
Videoclip realizat de Adrian Ungureanu
2. Ce videoclipuri primesc notă maximă
Echipa de editori acordă notă maximă pentru videoclipurile muncite, ce spun o poveste captivantă, plină de emoție care-l transpun pe privitor în timpul și locul evenimentului.
O combinație tehnică perfectă între montaj, dinamism, culori, compoziție, coloana sonoră și inedit, în condițiile unui “storytelling” fabulos reprezintă cheia succesului.
Dragoș Bădicu:
Claudiu Vlas:
Vasea Onel:
Mihai Nae:
Videoclip realizat de Vasea Onel
3. Ce tip de videoclipuri sunt în general respinse din start
Videoclipurile care conțin elemente precum insistența asupra amănuntelor care nu transmit privitorului ceva semnificativ, cadrele plictisitoare și ultra-folosite, mișcările bruște sau exagerate de cameră, culorile stridente sau montajul mult prea previzibil au toate șansele să fie respinse din start.
De asemenea, un film fără storyline și în care titlul și restul textelor sunt scrise cu fonturi rudimentare va primi notă minimă.
Ștefan Mirea:
Mihai Nae:
Kalmar Gyula:
Adrian Ungureanu:
Videoclip realizat de Eduard Carp
4. Câteva sfaturi pentru videografii care propun materiale pentru “Selecția Editorilor”
Trebuie spus că există două tipuri de filme: de portofoliu și doar pentru miri.
Videoclipurile din portofoliu în a-l căror potențial videograful crede, în care a avut curaj să iasă din mantaua uzualului, în care a încercat să-și formeze propriul stil și în care este transmisă o emoție sunt potrivite pentru a fi propuse pentru “Selecția Editorilor”.
Florin Despa:
Dragoș Bădicu:
“Orice om pe care îl întâlnesc în calea mea îmi este superior cu ceva.”
Așa se întâmplă și în această ipostază, iar dacă iți dorești să iți expui munca, cere și alte păreri.
Claudiu Vlas:
Vasea Onel:
Mihai Nae:
Videoclip realizat de CarpFilms
5. Despre discrepanțele existente dintre gusturile unui videograf profesionist și cerințele clientului privind videografia de nuntă
Atât timp cât clientul privește cu atenție portofoliul videografului de nuntă, iar alegerea sa se realizează după acest criteriu, nu ar trebui să existe discrepanțe.
Discuțiile de la întâlnirea de dinaintea semnării contractului ar trebui să lămurească aspecte precum lungimea videoclipului sau așteptările generale asupra materialului final.
Kalmar Gyula:
Clienții nu-și privesc propriul material atât de amănunțit. Nu vor observa mici imperfecțiuni în colorizare, în mișcări de cameră sau montaj. Ei vor fi impresionați de poveste, de faptul că se revăd în materiale, că îi văd pe cei apropiați în aceste momente.
Florin Despa:
Adrian Ungureanu:
Claudiu Vlas:
Ștefan Mirea:
Videoclip realizat de Media B Pictures
6. Recomandări privind abordarea clienților care au un punct de vedere complet diferit față de videograf în ceea ce privește actul artistic
Atunci când există discrepanțe radicale între viziunea videografului și cea a clientului asupra actului artistic, și nu numai, cel mai bine este ca respectiva colaborare să nu se realizeze.
Vasea Onel:
Mihai Nae:
Kalmar Gyula:
Într-un final, discrepanțele tot vor ieși la suprafață, ceea ce în opinia mea nu este deloc un lucru pozitiv și într-un final tot furnizorul va avea de pierdut.
Florin Despa:
– să le spună clienților că există cu siguranță un videograf aliniat cerințelor lor artistice – dacă videograful nu își dorește să găsească un punct comun cu clientul;
– să fie flexibili și să se adapteze cerințelor clienților – dacă cerințele clienților nu sunt exagerate;
– să le explice frumos care este stilul propriu și ce le poate oferi diferit de ceea ce își doresc – dacă cerințele sunt nerealiste, dar clienții ok.
Videoclip realizat de Cristi Coman
7. Trenduri în videografia de nuntă modernă. Care sunt acestea și cum ar putea fi caracterizate
Fie că este vorba de stilul vintage, cinematic, joyful, slowmotion, folosind efectul speed ramp, trendurile actuale există și sunt numeroase. Majoritatea au la bază însă o poveste emoționantă, care captează audiența, redată simplu și îngrijit.
Trendurile în videografia de nuntă modernă apar și dispar în funcție de cel mai bun film al momentului, catalogat în acest fel prin ochii clienților. Acestea nu trebuie adoptate inevitabil, atât timp cât nu reprezintă stilul de filmare al videografului.
Claudiu Vlas:
Mihai Nae:
Ne place mult să filmăm slow motion și să folosim efectul speed ramp, să filmăm cinematografic cu diafragme ultra deschise, de multe ori nejustificat (mă includ și pe mine desigur). Nu e rău să urmăm trendurile, dar este bine ca aceste aspecte să nu capete o importanță mai mare decât povestea în sine.
Dragoș Bădicu:
Uitându-mă în urmă, constat că am trecut prin diferite stiluri însă astăzi am decis să rămân simplu, în tot ceea ce fac. Simplitatea rămâne cel mai sofisticat lucru și pentru a rămâne de neînlocuit trebuie să fii întotdeuna diferit.
Vasea Onel:
Florin Despa:
Videoclip realizat de Razvan Cosma
“Selecția Editorilor” este un concurs desfășurat săptămânal, dedicat videografilor înscriși în catalogul Fotografi-Cameramani. Vezi toate fotografiile selectate de echipa de editori, precum și cum funcționează acest sistem.