Franck Boutonnet este un fotograf francez, care ofera imagini sclipitoare clientilor sai de peste 15 ani. Cunostiintele si aptitudinile sale, precum si pasiunea pe care o are la locul de munca sunt uimitoare. Putem invata multe din fotografiile sale, dar, si mai multe de la el insusi. Intr-un scurt video, Boutonnet ne ofera sase sfaturi ce ne vor ajuta sa ne imbunatatim indemanarea atunci cand vine vorba despre fotografia de nunta.
1. Nu te complica inutil
Zilele de nunta pot fi uneori destul de stresante. Intampinam diverse modificari fata de planul initial, ne confruntam cu situatii provocatoare, uneori iluminatul ne incurca, multe lucruri au loc in acelasi timp, iar la fata locului sunt multi oameni cu care trebuie sa interationezi. Astfel, se poate ajunge rapid la o situatie coplesitoare, iar tu poti pierde controlul lucrurilor foarte usor. Pierzand controlul, creste dificultatea realizarii de fotografii reusite, asa ca cel mai bine ar fi sa invatam sa ne mentinem sub control nivelul de stres.
Franck ne sfatuieste sa incepem in primul rand cu elementele de baza. Nu numai ca primele cadre ar trebui sa fie cele mai usoare, dar inclusiv discutiile cursive, cat si increderea de sine contribuie la a te relaxa. Incearca sa obtii cat mai rapid cadrele necesare (ex: cele ale rudelor importante).
Arata-le mirilor, dar si invitatilor ca nu esti stresat sau macar incearca sa-i convingi ca nu esti. Pastreaza lucrurile simple pe parcursul intregii zile. Acest lucru iti garanteaza ca vei obtine toate cadrele dorite pentru a putea spune povestea evenimentului. Avand mintea limpede este mai usor sa vii cu idei creative.
2. Foloseste-ti si imbunatateste-ti punctele forte
Orice punct forte, ceva pe care te poti baza oricand in viata de zi cu zi, reprezinta un avantaj imens. Pentru unii fotografi acest punct forte ar putea fi dat de abilitatile lor sociale, iar pentru altii usurinta realizarii cadrelor pline de emotie, in timp ce pentru altii ar putea fi vorba de cunostiinte tehnice. Afla care este punctul tau forte, poate fi vorba de unul sau poate chiar de mai multe. Dupa aceea, invata sa-ti folosesti aceste daruri in avantajul tau si profita din plin de ele pentru a iesi in evidenta.
Imbunatateste-ti skillurile constant! Nu te multumi doar sa fi bun la ceva, depune efort pentru a imbunatati acel ceva in fiecare zi.
3. Vino insotit la eveniment de un asistent
A avea un al doilea fotograf care sa te insoteasca la eveniment este de obicei o dezbatere interesanta in comunitate. Ne place insa ce crede Franck despre acest lucru. Franck spune ca este de ajutor sa ai un asistent de fiecare data cand e posibil si ne sfatuieste sa-l tratam pe acesta cu drepturi egale pentru ca respectul dintre cei doi este un element cheie.
Pentru Franck, al doilea fotograf trebuie sa fie cineva pe care se poate baza si care poate realiza cadrele simple, dar importante si obligatorii. Acest lucru conduce si la diminuarea stresului. Avand langa tine o a doua persoana ce se poate ocupa de fotografiile obligatorii pentru client (ex: cele cu rudele apropiate), te poti concentra in liniste pe partea de creatie si poti realiza astfel si cadre mai complicate, mai originale, mai atragatoare.
Aducerea unui asistent la eveniment te poate face sa-ti depasesti si propriile limite. Sa fim sinceri, nimeni nu vrea ca fotograful numarul 2 sa realizeze fotografia zilei, nu? Daca vrei sa ai niste cadre faine de la eveniment, va trebui sa te autodepasesti si sa gandesti deschis.
Deci, gandeste-te la asistentul tau ca la cineva care iti este de ajutor atunci cand vine vorba de a capta cadrele de siguranta, dar si la cineva care sa te inspire si care sa te motiveze sa fi mai bun. Cel mai bun.
4. Joaca-te cu imaginile atunci cand le editezi
Stim cu totii faptul ca partea de retusare poate strica o fotografie sau o poate face geniala. Fisierele digitale reprezinta o materie prima care are nevoie de finete. Cand va jucati cu imaginile in post-productie incercati sa identificati intai potentialul pe care-l are fiecare in parte. Editarea imaginilor poate fi de asemenea o modalitate buna de a va diferentia de concurenta. Folositi acest aspect ca pe un punct forte.
5. Participa la cat mai multe workshop-uri
Iti poti cumpara cel mai bun echipament din lume, dar acest lucru nu-ti garanteaza faptul ca vei deveni cel mai bun fotograf al tuturor timpurilor. In cel mai bun caz, vei fi capabil sa captezi cadre mai rapid sau in situatii mai intunecate. Aparatul de fotografiat si restul echipamentului nu vor fotografia singure pentru tine. Imagile vor fi reproduse de catre cunostiintele pe care le ai si de creativitatea de care dispui. Ambele necesita practica si timp, dar in loc sa pierzi ore pe cont propriu, incercand sa afli absolut tot, mai bine mergi sa studiezi de la cei mai buni.
Multi fotografi exceptionali sustin workshopuri sau ofera lectii in calitate de mentori. Pe unii dintre ei ii poti urmari si online cu ajutorul unor clipuri in care impartasesc informatii esentiale. Sansa de a invata de la oameni pe care-i admiri nu ar trebui ratata niciodata. In final poti sa castigi ani de experienta in doar cateva ore. Desigur, workshopurile sunt rareori gratis, dar de cele mai multe ori se merita pretul platit.
De asemenea, ai putea sa nu te limitezi doar la genuri ale fotografiei pe care le practici, mai ales daca esti fotograf de nunta. Un fotograf de produs iti poate oferi mai multe sfaturi tehnice legate de lumina, de exemplu, in timp ce de la un fotograf portretist poti invata cum sa destinzi clientii. In ambele situatii mentionate, cunostiintele tale se vor imbunatati. Uneori e posibil sa gasesti si o alta sursa de interes pe langa fotografia de nunta.
6. Distreaza-te!
Nu in ultimul rand, nu uita sa te distrezi! Cat mai mult cu putinta! Fara placere, e greu sa-ti gasesti creativitate, o spune chiar insusi Boutonnet. Deci, ramai serios, pentru ca cea mai importanta zi a unora nu poate fi tratata cu superficialitate, dar incearca sa descoperi acele lucruri care te fac sa-ti gasesti “focul din maruntaie”.
sursa articol: fstoppers.com