Interviu Ana si Daniel Dumbrava, fotografii anului 2018

Ana si Daniel Dumbrava - Interviuri de colectie

Ana si Daniel Dumbrava au câștigat premiul de Fotograful Anului 2018, în cadrul concursului organizat pentru fotografia de nuntă.

Cu această ocazie, i-am invitat să ne povestească mai multe în cadrul interviului de mai jos.

Fragmentul de mai jos reprezintă un extras din interviul complet cu Ana si Daniel Dumbrava, fotografii anului 2018, publicat de revista WedMe. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.

Poți citi întreg interviul AICI.

Ce părere aveți despre concursurile de fotografie?

Sunt un mediu foarte bun și competitiv pentru a te dezvolta! Ajută la portofoliu, la self-esteem, la critici constructive! Ești acolo, în mijlocul acțiunii. Concursurile sunt ca și olimpiadele la școală! Ieși din zona ta de confort și te îndeamnă la mai mult!

3 sfaturi pe care le-ați oferi oricând participanților la concursuri.

Fii perseverent!
Crede în tine și în imaginile tale!
Fotografia ta trebuie să fie în viață! Chiar dacă regia e acolo, nu trebuie să se vadă!

Cum ați evoluat și cum vă perfecționați cunoștințele fotografice? Participați la seminarii, workshopuri, învățați singuri sau faceți schimburi de experiență cu alți colegi?

Evoluăm mergând pe teren, cu aparatul în mână, fotografiind evenimente și întâlnind oameni. Vorbind și cerând sfaturi de la alți fotografi, da, mergând la conferințe și ținând aproape cu ei!

Ce sfaturi le-ați putea da fotografilor aflați la început de drum? Care credeți că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?

Încercați să vă găsiți modul vostru de lucru și să vă faceți un obicei din asta. Imaginea ta de azi trebuie să o depășească pe a ta de ieri, nu pe a altuia. Fii corect cu tine și cu ai tăi clienți. Promite doar ceea ce poți oferi! Muncește mult și implică-te și mai mult!

Ce părere aveți despre workshop-urile de fotografie? Ați participat la astfel de workshop-uri? Ați organizat? Care vi s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomadați?

Participăm în fiecare an la workshopuri de fotografie. La Jerry Ghionis, La BySergio, la Victor Lax, la Franck Boutonnet. Anul acesta mergem la Two Mann și la Marius Bărbulescu.

În Brazilia, când am fost invitați la o conferință de fotografie ca și speakeri, am întâlnit mulți fotografi. Informațiile pe care fiecare le pune la dispoziție sunt multe, nu le poți înmagazina pe toate în decurs de câteva ore. Însă dacă îți propui să aplici o singură idee și să o perfecționezi, e perfect.

Noi organizăm de doi ani workshop-uri în urma cererilor sosite! Primul a avut un mare succes! L-am ținut la noi în Târgoviște și cursanții au avut un feedback pozitiv. Bănuiesc că au avut și ceva negativ, dar nu l-au spus! 😀

Anul acesta mai susținem încă trei în Târgoviște și la Weddcamp vom fi speakeri!

Mergeți la workshop-uri pentru a ieși din zona voastră sigură. Acolo este o lume nouă, povești, sfaturi, experiențe!

Exercițiu de sinceritate

Dacă mâine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Sunem doi! 😀 Greu… mulți sunt foarte buni, unii nu sunt foarte cunoscuți pe media, pe toți îi apreciem.

La nunta noastră i-am avut pe BySergio, asta în 2010. Și atunci și acum îi apreciem pentru stilul și editarea curată pe care o au, pentru vibe-ul energic pe care îl au, pentru valorile de familie curate pe care le au.

Daniel-Marius Tudor! Alegere subiectivă. Suntem amândoi din Târgoviște. Am plecat de la același start și am muncit la fel. Știu și am văzut ce poate face. M-aș lăsa pe mâna lui complet!

Ostafi Photography – recomandarea Anei. 🙂 Întotdeauna mi-au plăcut imaginile lor de poveste, de o poveste venită din alt tărâm. Sunt oameni calmi și eleganți, rafinați. Și în fotografiile lor există acea doză de rafinament pe care o ador!

Numiți vă rog câțiva fotografi de nuntă din România pe care îi apreciați, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Marius Bărbulescu
Sabina Mladin
Vlad Lodoabă
Zoltan Jambor

Nu neapărat în această ordine. Fiecare are ceva special!!!

Dar din afară?

Victor Lax
Two Mann
William Lambelet

Puteți numi câțiva fotografi aflați la început de drum, care credeți că au potențial?

Alin Pîrvu
Tony Hampel
Adrian Fluture