Interviu Theo Manusaride

Theo Manusaride face fotografie de 15 ani. Din anul 2006 lucreaza exclusiv ca si fotograf de nunta in Romania, Europa si in lume. A fost cel mai tanar fotograf care a intrat in domeniu, prima femeie fotograf de nunta independent si prima persoana care a realizat fotografie de nunta in stil editorial-vintage la noi in tara.
Poti afla aceste lucruri de pe pagina de facebook a lui Theo, dar probabil si de la orice fotograf cu experienta, pentru ca Theo Manusaride reprezinta de multi ani un reper in domeniul fotografiei de nunta.
Noi am colaborat cu Theo cu ocazia primelor doua editii ale concursului de fotografie pe care il organizam anual. Am cunoscut-o din postura de membru in comisia de nominalizare, dar si de organizator de workshop-uri. 

Fragmentul de mai jos reprezinta un extras din interviul complet cu Theo Manusaride, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.

Poti citi intreg interviul AICI.

Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

Am mai multe evenimente publicate in reviste si blog-uri de nunta romanesti si internationale si am participat rar si la concursuri de fotografie. Pentru mine este important ca fotografiile mele sa fie ceea ce mirii mei isi doresc, ceea ce ei simt ca ii reprezinta si si-ar dori sa priveasca peste ani – imagini autentice si discrete – iar aceste dorinte am observat ca nu sunt intotdeauna compatibile cu senzationalul de altfel artistic si impresionant, al unor imagini apreciate in concursuri.

Cea mai buna fotografie de nunta in 2014 – Concurs Nikon
Editor’s Choice pe MyWed
Editor’s Choice pe MyWed

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singura sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Particip la workshop-uri si caut constant carti si seminarii online din care sa invat ceva nou. Mai ales inainte de inceperea sezonului am intotdeauna 10 – 15 carti si cursuri pregatite.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

Trebuie multa daruire pentru ca in fotografie nu poti stii niciodata totul. Trebuie sa dedice mult timp pentru a invata si a experimenta, multa intelepciune pentru a invata sa accepte esecurile, rabdare pentru a trece peste refuzurile potentialilor clienti. As incepe prin a invata corect bazele fotografiei – sunt foarte multe carti scrise excelent si extrem de complete pe care le pot gasi pe amazon, de exemplu.

As continua prin a fotografia in conditii diferite pentru a invata sa fac fata la orice situatie. As participa apoi la cursuri si seminarii de fotografie de nunta mai ales ca sunt cativa fotografi romani foarte buni care tin workshop-uri constant. Pentru a acumula experienta practica mi-as oferi serviciile gratuit pentru cupluri care nu isi permit sa angajeze un fotograf si as incerca sa lucrez ca si second shooter alaturi de fotografi cu experienta.

Stim ca te numeri printre fotografii romani care organizeaza workshop-uri. Spune-ne te rog mai multe despre acest subiect. Caror fotografi se adreseaza aceste cursuri? Care sunt subiectele principale pe care le abordezi? Cand va avea loc urmatorul workshop sustinut de tine?

Da, am organizat in ultimii doi ani doua workshop-uri de fotografie de nunta si business impreuna cu un alt fotograf, iar anul acesta planuiesc sa lansez un curs dedicat fotografiei de eveniment, autorizat de Ministerul Muncii, pentru a ajuta toti fotografii ce doresc sa porneasca la drum in acest domeniu cu toate uneltele necesare pentru a construi un business solid. O sa anunt detaliile proiectului pe parcurs ce ele se concretizeaza.

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mireasa, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

Nu imi doresc un anume fotograf. Imi doresc insa un fotograf cu care sa pot relationa la un nivel mai profund decat cel de furnizor-client, pe cineva care sa ma inteleaga. Imi doresc fotografii putine si puternice, multa discretie si autenticitate, amintiri cu prietenii si familia, cateva portrete simple si de bun gust cu mine si sotul meu. Totul extrem de simplu si curat, fara procesari exagerate, fara artificii care sa schimbe realitatea. 150 de imagini sincere.

Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Rares Pulbere, Afina si Zoli Jambor, Marius Barbulescu.

Dar din afara?

Jose Villa, Davina si Daniel Kudish, Franck Boutonnet.