Interviu cu organizatorii WEDDCAMP

Ce este WEDDCAMP și cum a fost lansat acest proiect?

WEDDCAMP s-a născut din îmbinarea a două idei: de a avea în România conferințe și workshopuri de fotografie foarte bune, dar totuși accesibile, și de a crea o comunitate puternică a fotografilor de nuntă.

Niciuna dintre aceste idei nu era nouă – dimpotrivă, o mulțime de fotografi discutau despre asta și erau nemulțumiți că nu se face ceva așa cum și-ar fi dorit. Exista o nevoie, dar nu degeaba nu se încumeta nimeni să se înhame la un astfel de proiect. Dacă începi să te gândești serios și să faci un plan, îți dai seama destul de repede că este o nebunie. WEDDCAMP asta a și fost la început – o nebunie. Dar una frumoasă, așa că fotografii au primit-o cu brațele deschise și au ajutat-o imediat să crească.

Care este misiunea WEDDCAMP?

Când este vorba despre un astfel de proiect, dream big or don’t dream at all.

Misiunea WEDDCAMP este să sprijine fotografia de nuntă prin educație. Întâlniri cu oameni și cu idei de valoare, deschiderea către stiluri diferite, aderarea la niște principii și practici sănătoase, crearea unor conexiuni importante, posibilitatea de a fi în mijlocul acestei lumi a fotografiei și nu la o margine a ei – toate aceste lucruri și multe altele fac parte din ceea ce ne-am propus să oferim.

An după an, oferind acces la educație de calitate, lucrurile se schimbă. Se formează o comunitate, se conturează niște valori, crește calitatea serviciilor, imaginea fotografiei de nuntă se îmbunătățește, aspirațiile cresc, etc. Lucrurile bune, la fel ca și cele rele, tind să se atragă. Noi am decis că educația este acel lucru bun care le poate aduce, în timp, și pe celelalte.

Cine este în spatele WEDDCAMP?

Nu este nimeni în spate, toată lumea este pe locurile din față – la volan, pedale, manete și butoane 🙂 . Și suntem șapte, ca în povești: Daniela și Marian Sterea, Gabriela Matei și Marius Tudor (Photochic), Irina și Robert (Cromatica) și Narcis Tarcea (Imagia).

Care este motivul pentru care ați ales să organizați evenimentul la începutul verii și de ce la mare?

Prima oară a fost la Mamaia pentru că Marian, cel mai solar, mai optimist și mai iubitor de mare dintre noi, ne-a convins că ar fi un bun început. A avut dreptate, ca de obicei. Conferința poate avea loc, teoretic, oricând și oriunde. Dar întrebăm și ținem cont de preferințele fotografilor.

Deocamdată, este clar că înainte de lunile grele de muncă, oamenii preferă să petreacă niște zile la mare, încărcându-se cu inspirație și energie. Conferința are loc într-un hotel aflat chiar lângă plajă. În pauze ieșim pe terasă și ne bem cafeaua împreună, privind marea și salutându-ne familiile sau prietenii care uneori stau la plajă și la bălăceală chiar în fața hotelului. Anul trecut ne amuzam că am putea organiza, în paralel, o conferință pentru copiii noștri, care deja se cunosc și se joacă împreună 🙂 . Dacă nu ați auzit până acum de conferințe family-friendly, trebuie să vedeți cum este la WEDDCAMP.

Ce aduce nou ediția de anul acesta?

Fiecare ediție este diferită și complet nouă. O parte din noutate este dată de faptul că vin alți speakeri, din alte țări și cu alte experiențe, se ating noi subiecte sau sunt abordate diferit. Continuăm să invităm nu doar fotografi de nuntă cu stiluri diferite, dar și fotografi care nu au tangențe cu nunțile sau chiar personalități din cu totul alte domenii, care însă ne-ar putea deschide niște orizonturi utile.

Avem convingerea că un fotograf de nuntă trebuie să fie, în primul rând, un fotograf adevărat și să învețe continuu. WEDDCAMP își asumă cu plăcere riscul de a oferi nu doar ceea ce se cere, ci și ceea ce naște noi întrebări și soluții. Aceasta este noutatea controlată, să zicem. Dar există și o parte pe care nici noi nu o controlăm și care este la fel de importantă, care ține mai degrabă de dinamica relațiilor dintre cei prezenți.

Cine sunt speakerii de anul acesta și care sunt criteriile pe baza cărora i-ați ales?

Suntem foarte fericiți că și anul acesta vin la WEDDCAMP speakeri tot unul și unul: Isabelle Hattink, Franck Boutonnet, Afina și Zoli Jambor, Marius Bărbulescu, Monica și Adi Cotiga (Deers Photography), Fran Boloni, Vlad Lodoabă, Adina Dumitrescu, Theo Manușaride, Rareș Pulbere, Monica Jitariuc.

Am făcut un sondaj să aflăm care sunt preferințele publicului WEDDCAMP – acesta a fost punctul de pornire. Am făcut tot ce ne-a stat în putere să satisfacem principalele dorințe ale publicului și se pare că, până la urmă, am reușit. Dar sunt și nume pe care noi le propunem, convinși fiind că sunt mulți fotografi care au ceva de spus și merită să primească această șansă. Putem învăța și din povești de succes, și din povești personale, și din greșeli. Putem învăța foarte mult, de exemplu, de la Monica Jitariuc, care nu este fotograf, dar este un excelent om de marketing și comunicare. Depinde în mare măsură de cât de deschis este fiecare să învețe și ce afinități își descoperă.

Cu ce argumente ați convinge un fotograf de nuntă care aude prima dată de WEDDCAMP să se înscrie la conferință?

Este una dintre conferințele din Europa cu cel mai bun raport calitate/preț. Este pe malul mării, la începutul verii, așa că ai putea să mergi cu prietenii sau cu familia și să o legi de o vacanță. Lumea care a mai fost și știe cum este WEDDCAMP zice că merită. Ah, ar mai fi și petrecerea…

La ce ar trebui să se aștepte un participant referitor la informațiile cu care va rămâne în urma WEDDCAMP?

Pentru fiecare participant în parte este diferit. Propria subiectivitate, etapa în care se află, nevoile pe care le are, puterea de a pune în aplicare ceea ce învață sunt doar câteva dintre nenumăratele lucruri care pot influența rezultatul unei astfel de experiențe. Informațiile sunt acolo, multe și de diverse feluri, dar ele în sine nu pot schimba pe nimeni. Depinde de cum sunt asimilate și folosite mai târziu.

Pe de altă parte, o conferință nu este neapărat un loc în care te informezi – informații găsești și pe internet, ci mai degrabă o experiență destul de complexă, în care cunoști oameni, creezi relații, schimbi idei, înveți și ești învățat, îți recapeți entuziasmul și îți găsești noi surse de inspirație etc.

WEDDCAMP 2016 a strans 157 de participanti, iar speakerii au fost: Daniele Vertelli (IT), Claire Louise (UK), Philippe Nieus (BE), Andra & Marius Dragan (RO), Catalin Georgescu (RO), Narcis Tarcea (RO), Marian Sterea (RO), Irina Groza & Robert Trica (RO), Gabriela Matei & Marius Tudor (RO)

Care sunt avantajele participării la o conferință vs workshop-uri individuale?

Conferințele și workshop-urile sunt total diferite. Te duci la un workshop să înveți un lucru anume, de la o persoană anume. La o conferință te duci să cunoști oameni, să te încarci cu energie, să descoperi idei, să faci afaceri, să legi prietenii, să te integrezi într-o comunitate etc. Dacă sunt bune, dacă ți se potrivesc, dacă se întâmplă la momentul potrivit, și conferințele, și workshop-urile pot fi foarte utile.

Cât de importantă este educația în dezvoltarea unui fotograf de nuntă?

Atât timp cât vrei să progresezi, trebuie să continui să înveți. Iar asta e valabil în orice domeniu și la orice nivel. Sunt mulți cei care așteaptă să vadă un progres în munca lor, deși au încetat să mai învețe. Dezamăgiți, ajung să se plafoneze, să găsească diverși vinovați pentru eșecul lor, dar uită că tot timpul mai este ceva de învățat, ceva ce te poate duce mai departe.

S-a format o comunitate în urma evenimentelor WEDDCAMP?

Noi credem că sunt șanse să se formeze o comunitate extraordinară și deja apar niște semne bune. Sperăm ca timpul să ne dea dreptate.

WEDDCAMP 2017 a strans 162 de participanti, iar speakerii au fost: Victor Lax (ES), Pedro Etura (ES), Fabio Mirulla (IT), Ivan Troyanovski (RU), Verity & Chris Sansom (UK), Paulian Prajitura (RO), Olga Vuscan (RO), Ciprian Dumitrescu (RO), Vali Barbulescu (RO), Dragos Ludusan (RO)

Ce avantaje au membrii acestei comunității?

Așa cum un copac care crește într-o pădure sănătoasă, curată, ocrotită are șanse mult mai mari să se dezvolte decât unul care crește singur într-o margine de drum, așa și pentru oameni este mai ușor să se dezvolte printre alții, într-un mediu prielnic. WEDDCAMP poate fi un punct de întâlnire pentru fotografi de nuntă cu aspirații și valori asemănătoare, un loc în care ajuți și ești la rândul tău ajutat. Noi sperăm, pentru binele tuturor, ca WEDDCAMP să fie și o cale spre o zonă mai fertilă din punct de vedere artistic și mai prosperă decât cea în care se află acum fotografia de nuntă.

Știm că este un eveniment care se adresează nu doar fotografilor din România. Din ce alte țări ați avut participanți și care este proporția acestora în raport cu fotografii români?

Majoritatea participanților la WEDDCAMP este formată din români, dar în fiecare an au fost și participanți din alte țări (Italia, Belgia, UK, USA, Nigeria etc.). Am oferit traducere simultană în căști și toată lumea s-a înțeles cu toată lumea :).

Cu ce provocări se confruntă organizatorii unui astfel de eveniment?

Aici este o listă foarte lungă și, an de an, tot crește. De la cucerirea celor mai buni speakeri până la găsit spații adecvate și descoperit soluții tehnice, de la calcule pe hârtie și până la rezultate reale, de la promovare, administrare site, comunicare, sponsorizări, și până la rezervări, transporturi, cazare și mâncare, toate trec prin mâinile câtorva oameni care muncesc enorm.

Sunt o mulțime de riscuri de toate felurile, pe care trebuie să ți le asumi sau să renunți la tot. Mereu apare ceva de schimbat, de îmbunătățit. Dar este o experiență din care avem mult de învățat. Simțim că progresăm și abia așteptăm să vedem ce urmează. Pe scurt, este foarte greu și foarte frumos : ).

Canalele pe care puteti urmari WEDDCAMP:

Facebook Instagram Vimeo