“Daca o fotografie spune cat o mie de cuvinte, atunci un film spune de fapt tot”, aceasta este una dintre ideile asociate videografiei de nunta dupa care se ghideaza Kalmar Gyula, manager Story Films.
Motivati fiind de reusitele sale in domeniul videografiei, dar si de faptul ca ne este din nou aproape facand parte din comisia de nominalizare a concursului anual de videografie, l-am invitat pe Kalmar sa ne raspunda la cateva intrebari, al caror raspuns speram sa va fie de folos si, de ce nu, sa va inspire.
Fragmentul de mai jos reprezinta un extras din interviul complet cu Kalmar Gyula, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.
Poti citi intreg interviul AICI.
Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele tehnice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur, faci schimburi de experienta cu alti colegi?
Atat workshopuri cat si schimb de experienta cu colegi din Romania, Ungaria si Ucraina.
Ultimul workshop la care am luat parte a fost foarte fain: Brasov, mai 2015. Trainer: Konstantin Prosnikov.
Ce sfaturi le-ati da videografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un videograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un videograf profesionist de nunta?
Daca doresc sa exceleze.. parerea mea este ca mereu va fi cerere pentru furnizori care ofera materiale frumoase si care sunt seriosi si de incredere. Daca vor sa se multumeasca cu ceva mediu s-ar putea ca piata in anumite orase sa fie saturata deja.
In plus, comparativ cu numarul total de videografi, parerea mea e ca foarte putini fac intr-adevar bani seriosi, ori traiesc bine din chestia asta. Greseala pe care o fac ceilalti este ca vor sa fie mai buni la partea de pret, dar asta implicit ii va impiedica sa evolueze. Un alt sfat ar fi sa-si faca o autoevaluare sau sa ceara sfatul unui coleg. Acest domeniu necesita si aptitudini ori talent, lucrui care nu neaparat se invata. E nevoie si de putina inclinare spre videografie.
Ce parere ai despre workshop-urile de videografi de nunta? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ti s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?
Sunt foarte utile, am participat, voi mai participa. Si la mine in oras am organizat in urma cu doi – trei ani mici workshopuri “entry level” in ideea sa invat lucruri de baza pentru tineri talentati.
In opinia mea este important ca stilul pe care il urmaresti sa se regaseasca in tematica workshopului sau sa fie similar stilului trainerului, asa ca recomandarea mea este sa tineti cont de aceste aspect. In general la workshopuri nu inveti lucruri total noi sau diferite, ci inveti mici trucuri care in timp pot face diferenta daca stii bine sa le adaptezi.
Exercitiu de sinceritate
Daca maine ai fi mire / mireasa, ce videograf de nunta din Romania ti-ai dori sa iti filmeze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest videograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂
Daca as fi mire, l-as alege pe Marian Cristea de la Be Fabulous. Imi place foarte mult stilul lui si eleganta / simplitatea cu care lucreaza. Recent am avut nunta, am ales un videograf cu un portofoliu bun, insa pe partea de termene si seriozitate m-a cam dezamagit, asa ca nu mi-as asuma a doua oara nici macar acest risc.
Numeste, te rog, 3 videografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.
Marian Cristea – Be Fabulous
Alin Morea – Morea Films
Timotei Jinar – Timotei Jinar Films
Dar din afara?
Jason Magbanoua
Joe Simon
Konstantin Prosnikov