Interviu Marian Cristea

“Imi place sa ma autointitulez Vanatorul de zambete, pentru ca eu cred ca zambetele si rasetele sunt ca o terapie ce ne vindeca spiritul. Cred ca fiecaruia dintre noi i s-a intamplat sa priveasca o fotografie in care personajul din cadru zambea si, fara sa ne dam seama, am zambit si noi. Imi plac la nebunie copiii, respect batranii. Imi plac oamenii calzi, blanzi, inca nealterati profund de vremurile actuale.”
Acestea sunt cuvintele care-l descriu cel mai bine pe Marian Cristea, invitatul nostru de astazi.

Fragmentul de mai jos reprezinta un extras din interviul complet cu Marian Cristea, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.

Poti citi intreg interviul AICI.

Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

Am participat doar la doua concursuri internatioanale: Fearless si WPS. La noi am avut niste incercari, dar nu am reusit sa castig nimic. 🙂 Cred ca oricine are nevoie, mai ales in perioada de inceput, de o confirmare a muncii sale. Desi eu nu sunt un fan al competitiilor, premiile la aceste concursuri dau bine in fata clientilor, din pacate. Acesta este si motivul pentru care mai sunt activ la o singura asociatie – Fearless. In articol, gasiti cateva din premiile castigate in cei cinci ani de cand activez in domeniu.

Aceasta prima fotografie (cea de mai jos) imi este si cea mai draga pentru ca ma leaga multe lucruri de aceasta imagine. Probabil sunt subiectiv pentru ca eu am fost crescut de bunica mea. Sentimental retraiesc multe momente cand privesc acest cadru.

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Am evoluat muncind din greu si analizandu-mi punctele slabe la fiecare sfarsit de sezon. De asemenea, am participat la workshopul unor fotografi de afara – Huy Nguyen, Victor Lax si Pedro Etura – dar si la conferintele Fearless din Amsterdam si Romania, unde am putut da mana cu cei pe care ii admiram ca pe niste zeitati ale fotografiei de nunta. In rest am vizionat multe tutoriale ale fotografilor pe care ii admir. Practic, am facut de toate pentru a creste profesional.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

Mai intai sa porneasca corect pe acest drum. Sa faca niste cursuri de fotografie. Sa-si cladeasca bunul gust studiind pictura si istoria fotografiei. Si neaparat sa stea pe langa un fotograf consacrat macar un an. Sa munceasca mult mai mult decat poate duce. Sa lase din orgoliu pentru ca acesta este unul dintre principalele lucruri care ne trag in jos. Sa-si faca cati mai multi prieteni in domeniu. Si inca ceva… recunoasterea nu vine peste noapte. Avem nevoie de rabdare. Toate aceste lucruri pe mine m-au ajutat sa cresc rapid de la un sezon la altul.

Ce parere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ti s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?

Workshopurile sunt foarte bune din mai multe puncte de vedere. Vezi cum lucreaza fotografii cu experienta. De la oricine poti fura cateva chichite care iti pot extrapola valoric munca. Poti asista doua zile la un astfel de eveniment si sa cunosti 95% din informatie, dar cei 5% iti pot aduce un plus imens pentru sezonul ce urmeaza. La workshopuri poti avea parte de sesiuni de critica fotografica a fotografiilor tale sau a modului lor de expunere pe blog si/sau site. Sunt lucruri care fac diferenta. Am participat la astfel de evenimente si de cativa ani si organizez.

In afara de workshopurile mele 🙂 , de la noi din tara recomand workshopul lui Marius Barbulescu. Veti avea parte de o experienta de neuitat, la nivelul celor mai bune evenimente de acest gen ale fotografilor consacrati de afara. De asemenea, cred ca un workshop cu Jambor ar fi minunat atat pentru mine, cat si pentru cei aflati la inceput de drum.

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mire, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa-ti fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

Desigur, Marius Barbulescu, dintr-o multime de motive. Este cel mai complex fotograf de nunta, in opinia mea. Este un om extrem de inteligent si este o placere sa socializezi cu el. Intamplator suntem si cei mai buni prieteni in domeniu.

Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Marius Barbulescu
Jambor – pentru modul cum vad lumina si contrastul BW
Petrica Tanase (Fixfoto) – pentru incapatanarea cu care promoveaza altceva decat trendul actual.

Dar din afara?

Sergio and Kelly.

– Sunt favoritii mei la acest moment pentru ca stiu sa se reinventeze. La fel, nu tin cont de trenduri si au mult umor in fotografiile lor.

Anna Kuperberg.

– O admir pentru sensibilitatea pe care o transmite prin fotografiile sale. Surprinde gesturi si momente pe care un ochi neavizat le-ar trece lejer cu vederea.

Tyler Wirken.

– Este fotograful care mi-a confirmat prin tot cee ce el face ca sunt pe drumul cel bun.

Poti numi cativa fotografi aflati la inceput de drum, care crezi tu ca au potential?…

Din pacate nu prea sunt la curent cu ultimile noutati, dar pot nominaliza doi. Unul este fostul discipol al lui Marius Barbulescu Vali Matei. Doi. Este o fata fotograf aflata la primul an de fotografie, renuntand la un job foarte bun in finante in UK. Numele sau este Corina Oghina.

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea

Marian Cristea