Adora Studio este una dintre cele mai apreciate si cunoscute echipe de fotografie de nunta din Romania. Recent, Adora Studio a implinit 8 ani de existenta, timp in care a reusit sa devina un reper in domeniul fotografiei de nunta. Este o afirmatie ce poate fi probata de orice fotograf roman de nunta, dar si de cei aproximativ 100.000 de fani care ii urmaresc pe pagina de Facebook.
Si noi ii urmarim constant si chiar i-am cunoscut personal, atat ca profesionisti, atunci cand Paulian Prajitura a facut parte din comisia de nominalizare pentru concursul anual de fotografie de nunta, dar si ca sportivi, pentru ca, probabil putini stiu, cei de la Adora sunt pasionati si de…alergare 🙂 .
Va invitam, in randurile de mai jos, sa faceti cunostinta cu ei si sa aflati cateva lucruri bine de stiut atat pentru cei care sunt in cautarea unui fotograf profesionist, dar si pentru cei care activeaza in domeniul fotografiei de nunta.
Fragmentul de mai jos reprezinta un extras din interviul complet cu Adora Studio, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.
Poti citi intreg interviul AICI.
Ce parere aveti despre concursurile de fotografie? Participati sau ati participat la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care va mandriti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?
Concursurile de fotografie sunt foarte bune. Sunt un mod obiectiv de a vedea cum te plasezi in functie de alti fotografi care activeaza pe piata ta sau in lume. Sunt un motor care te impinge sa fii mai bun, sa gandesti altfel, sa iesi din tipare. Am participat in trecut la cateva concursuri de fotografie de nunta, dar in ultima vreme nu prea am mai avut timp pentru ele.
Cum ati evoluat si cum va perfectionati cunostintele fotografice? Participati la seminarii, workshopuri, invatati singuri, faceti schimburi de experienta cu alti colegi?
Exista o evolutie in cariera fiecaruia dintre noi. Stagnarea echivaleaza cu plafonare, autosuficienta, care in timp duce la iesirea ta de pe piata. La inceput devoram tot ce gaseam pe internet in materie de tutoriale, seminarii inregistrate, site-uri ale unor fotografi celebrii. Am fost si la cateva workshop-uri sustinute de fotografi pe care ii admiram. In ultimii ani cercetarea si invatarea este un proces mult mai fluid, mai “seamless”, are loc de fiecare data cand stau 10 minute pe net sau pe FB uitandu-ma la munca altora.
Foarte important am considerat intotdeauna faptul ca dupa un workshop sau seminar sa asimilezi cunostinte noi si sa vezi in ce mod le integrezi in munca ta de zi cu zi. Pentru ca nu cred ca ajuta pe cineva sa copieze pur si simplu un stil, o tehnica de prelucrare…
Ce sfaturi le-ati da fotografilor aflati la inceput de drum? Care credeti ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?
In primul rand sa fie sigur ca asta vrea. Este foarte mult de munca. Ce se vede din viata unui fotograf de nunta si care este cu adevarat viata lui nu poti stii decat cand vezi cu ochii tai. Orele de munca, weekend-urile departe de familie, noptile nedormite, investitiile, toate acestea nu sunt tocmai la vedere.
Daca este ok cu asta atunci in primul rand studiu individual, asistent pe langa fotografi consacrati. Abia dupa o baza buna pot incepe sa participe si la workshopuri care in ultima vreme sunt din ce in ce mai ofertante.
Ce parere aveti despre workshop-urile de fotografie de nunta? Ati participat la astfel de workshop-uri? Ati organizat? Care vi s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomandati?
Workshop-urile de nunta. Cum spuneam si mai devreme exista in momentul de fata o inflatie a numarului acestora. Acest lucru este si nu este bun. Este pentru ca ai de unde lua informatie de buna calitate, pentru multi participarile la astfel de evenimente sunt puncte importante de lansare sau relansare a brandului pe care il promoveaza, apar redefiniri de stiluri. Apar fotografi mai buni. Curba de invatare este mai scurta acum fata de momentul 2005 – 2007 sa zicem si asta se datoreaza in parte internetului, in parte workshopurilor.
Nu este bun pentru ca nu toti care tin WS-uri chiar ar trebui sa faca asta. Ori nu pot transmite foarte bine informatia pe care o detin, ori pur si simplu nu detin foarte multe informatii. Pe de alta parte sunt multi participanti care incearca sa replice intocmai stilul de editare al unui fotograf si rezultatele pot fi chiar comice uneori.
Noi am participat la cateva WS-uri cu fotografi si din tara si din strainatate. Temele au fost variate, nu numai fotografie de nunta. Suntem in continua incercare de a ne imbunatati stilul si in alte domenii ale fotografiei.
De organizat nu am reusit pana acum. Am avut numeroase solicitari si de la colegi fotografi si de la organizatori de conferinte, dar deocamdata am refuzat. Cea mai probabila cauza e tracul 🙂 . Poate in viitor. Nu stiu….
Exercitiu de sinceritate
Daca maine ati fi miri, ce fotograf de nunta din Romania v-ati dori sa va fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciati in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂
E destul de greu sa aleg o singura varianta. Sincer. Sunt multi fotografi romani pe care ii admir, cu stiluri diferite si intre ei si de al nostru.
Ca sa spun totusi un nume (ales din lista de 3 ce va urma)– acum as alege Ostafi. Fotografia lor are o eleganta care ma atrage, iar pe cei doi – pe Andi si pe Madalina – ii cunosc si ii apreciez mult ca oameni.
Numiti 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciati, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.
Dar din afara?
Nordicaphotography.com
Keda Z – pentru cadrele ireale de sedinta foto pe care le creeaza
hofferphotography.com
Numiti 3 fotografi, aflati la inceput de drum, care credeti ca au potential.
Aici e un pic mai complicat. Nu urmaresc neaparat piata romaneasca sa vad cine e la inceput si ce potential au. Totusi, din fotografii tineri mi-a sarit in ochi David Ghisa – care nu stiu in ce masura fotografiaza nunti – deci probabil e irelevant pentru discutie…