Interviu Alexandru Caranfil, fotograful anului 2015

In momentul in care am centralizat voturile finale ale juriului si am stabilit astfel castigatorul premiului “fotograful anului 2015”, am remarcat ca pe site-ul acestuia – Alexandru Caranfil, portofoliul era impartit in fotografie comerciala, personal si fine art &…nudes 🙂 . Ulterior abia, dupa cateva cautari mai amanuntite, am descoperit site-ul de wedding – caranfil.ro.

Fragmentul de mai jos reprezinta un extras din interviul complet cu Alexandru Caranfil, publicat de revista WedMe.ro. Am selectat din interviul integral, temele de interes pentru cititorii blogului nostru.

Poti citi intreg interviul AICI.

Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

In 2010 am participat la mai multe concursuri, iar pe multe le-am si castigat. Au fost doua sau trei concursuri nationale castigate si am avut mai multe mentiuni la International Photography Awards.

Inainte de a participa la un concurs cred ca trebuie sa studiezi foarte bine atat juriul cat si fotografiile castigatoare din alti ani. Din cate am abservat eu la concursuri castiga fotografiile altfel – daca 10 fotografi trimit fotografii vesele si unul cu o mireasa plangand, nu e nevoie sa spun cine va castiga.

Cel mai tare ma mandresc cu zburatorul meu si cu un nud hdr facut in 2007.

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Evolutia mea a fost destul de ciudata, am sarit unele etape, pe care le-am parcurs ulterior. Pentru a fi un fotograf de success trebuie sa ai o cultura vizuala, sa iti cunosti foarte bine aparatul si tehnica fotografica, sa posezi cateva notiuni de culoare si anatomie, sa stii sa lucrezi cu modelul / modelele si cum sa editezi o fotografie.

Pe langa lucrurile enumerate mai sus, cateva idei originale fac diferenta. Initial am fost autodidact, apoi am urmarit foarte multe tutoriale, am fost la un workshop de fotografie si la mult mai multe despre marketing si management si chiar si stil de viata. Voi mai participa la workshopuri si seminarii in primul rand pentru a le perfectiona pe ale mele.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

In primul rand sa faca fotografie doar daca le place, mai ales cand vine vorba de fotografie de nunta. Daca simti asta si vrei sa devina o meserie, cel mai bine urmezi o facultate de profil. Vei intalni multi oameni si opurtunitati care te vor ajuta.

In cazul in care ti-ai descoperit mai tarziu aceasta pasiune si vrei sa o transformi in profesie cred ca cel mai bine ar fi sa inveti cat mai mult pe internet, sa urmezi cursuri si workshopuri de la care ai cu adevarat ceva de invatat, sa iti faci un portofoliu cat mai bun si un marketing si mai bun. La inceput, cum te promovezi e cel mai important, dar pe termen lung, fara talent si pasiune te plafonezi, si fotografia devine doar o meserie.

Am remarcat ca te numeri printre fotografii romani care organizeaza workshop-uri. Ne poti povesti mai multe despre aceste proiecte ale tale? 

Sa vorbesc despre fotografie imi place poate la fel de mult ca atunci cand o realizez. Anul trecut m-am gandit sa incep un curs de fotografie mai altfel. Nu am vrut sa fie despre expunere si diafragma caci pe internet sunt foarte multe tutoriale pentru incepatori si m-am axat mai mult pe critica fotografica. Cu timpul am avut mai multe workshopuri – de nud, boudoir, fashion, portret dar si de nunta. Momentan pregatesc un workshop de nud, dar inca nu am stabilit data. Cert este ca il voi tine in aer liber si va fi la mare.

Alexandru Caranfil

Alexandru Caranfil 2

Alexandru Caranfil 3

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mire, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa-ti fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

La o tabara de creatie l-am intalnit pe Rares Pulbere, despre care cred ca avem stiluri asemanatoare. Pe el l-as alege.

Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Jambor
Imagia
Rares Pulbere

Dar din afara?

Jerry Ghionis
Emin Kuliyev
Jeff Ascough

Poti numi cativa fotografi aflati la inceput de drum, care crezi tu ca au potential?…

Arsinel Luca este un fotograf pe care il consider foarte talentat. L-am intalnit la cursul pe care il sustin si cred ca in scurt timp va deveni destul de cunoscut.